Archieven: Speakers
Post Type Description
Van moeten naar willen!
@ Thom Verheggen - auteur en spreker
We kennen allemaal het belang van intrinsieke motivatie en het geven en nemen van ruimte en vertrouwen. Maar in de praktijk ontstaan er toch steeds weer regels, een gevoel van moeten of zelfs wantrouwen. Hoe komt dat toch? In een levendig verhaal is Thom Verheggen een belangrijke oorzaak op het spoor: De oplossingenmachine! Die zit in ieder van ons, is overal aanwezig en doet verborgen of zichtbaar haar werk. Met alle bijwerkingen van dien. Ontdek hoe jij als ‘Afpakker’, ‘Brave hendrik’, ‘Calimero’ of ‘Oppakker’ die oplossingenmachine zelf voedt, maar ook zelf weer kunt stopzetten.
Thom Verheggen is al eerder succesvol spreker geweest op een Dag van de Teamontwikkeling. Toen als auteur van ‘Ontmanagen voor managers’ en co-auteur van het boek ‘Anders Vasthouden’ van Wouter Hart (Verdraaide Organisaties). Recent verscheen het nieuwe meesterwerk van Thom en Wouter; ‘De Oplossingenmachine’. Thom wilde graag de lunchlezing verzorgen tijdens deze editie van Dag van de Teamontwikkeling. Hij neemt ons mee in de verfrissende en bruikbare inzichten die ‘De Oplossingenmachine’ biedt.
1e ronde: Wij-Zij
@ Floris Dekker
Het denken in wij-zij is altijd en overal. Het is wat wij mensen doen, de wereld indelen. In ons privé, tijdens het sporten en op ons werk. Binnen teams, binnen afdelingen, tussen afdelingen, tussen functies of werkzaamheden, tussen locaties, altijd en overal vindt er een indeling plaats. Grof gezegd tussen wij en zij. Daar is niets mis mee. Maar soms groeit het wij-zij denken, wordt de onderlinge afstand groter. En zijn er steeds meer verschillen en minder overeenkomsten. Het begrip voor de ander neemt af, gesprekken vallen stil of worden feller (woorden als altijd en nooit zijn een signaal). Het polariseren is begonnen.
Hoe werkt dat eigenlijk, polarisatie? Welke rollen zijn er, welke beweging vindt er plaats, waarom wordt het steeds spannender om gewoon je mening te geven? En hoe voorkom je dat je in zo’n polarisatie getrokken wordt?
Tijdens deze bijeenkomst leer je over de rollen, het belang, het mechanisme en de brandstof bij polarisatie. Bijvoorbeeld waarom neutraal blijven (vanuit keuze of als professional) steeds moeilijker wordt. Of wat het verschil is tussen conflict, tegenstelling en polarisatie. En wat je kunt doen als het eenmaal zover is, maar vooral wat je kunt doen om te voorkomen dat je team of organisatie er in belandt.
Floris Dekker werkt met teams, leidinggevende en organisaties. Hij ont-dekt vaak dingen die een succesvolle ontwikkeling in de weg lijken te staan. Als facilitator van Deep Democracy (level 5) weet hij als geen ander hoe zaken onder de oppervlakte impact kunnen hebben en hoe je deze in het zichtbare kunt krijgen.
2e ronde: Leiderschap van binnenuit
@ Els Burger - Zinnige Zaken
Er zijn zoveel definities van leiderschap als er mensen zijn, dat maakt het gesprek over leiderschap vaak ingewikkeld. Wat is nu effectief leiderschap in teams?
Met het model van ‘Leiderschap van Binnenuit’ reiken we een bril en taal aan om het eigen en gezamenlijke leiderschap te ontwikkelen en gezamenlijk te onderzoeken wat er in specifieke situaties in teams nu nodig is om het team te ondersteunen, te coachen, te stimuleren, te inspireren en zo nodig te leiden. Maar bovenal hoe kun je in je leiderschap ertoe bijdragen dat alle teamleden ‘heel’ kunnen blijven in het werk.
Els Burger is oprichter van Zinnige Zaken en staat voor organisatieadvies met beide benen op de grond én met expliciete aandacht voor zingevingaspecten van het werk. Onze missie is het bijdragen aan menselijkheid in organisaties. Els Burger is gespecialiseerd in leiderschapsontwikkeling en teamontwikkeling. Ze heeft haar eigen leiderschapsmodel “Leiderschap van Binnenuit” ontwikkeld en zet dat al ruim 20 jaar in bij organisaties in het publieke domein en de zorg.
3e ronde: High Performance … maar dan gezond!
@ Jeroen Frerichs
“Gezond teamwerk is een voorwaarde voor high performance, een recht van ieder lid van het team én een belangrijke zorg van en voor zowel de teamleden zelf als de teamleider.”
Teamwork is aan de orde van de dag. In veel organisaties maken medewerkers in wisselende samenwerkingsverbanden, soms zelfs parallel, deel uit van een diversiteit aan teams. Teams met verschillende doelen, belangen, inrichting en prioriteiten. In toenemende mate wordt op alle teams in organisaties meer druk gelegd waardoor de druk op een individueel teamlid zich vermenigvuldigt met een factor die gelijk is aan het aantal teams waar men deel van uitmaakt.
Dat kan gemakkelijk leiden tot ongezonde werksituaties en uitval van medewerkers waardoor projecten alsnog vertraging oplopen. “Niet klagen”, vindt Jeroen: “Wel zorgen voor een gezond teamklimaat”. Daarin begeleidt hij teams in zeer uiteenlopende organisaties.
De ingrediënten van dit programma zijn verhalen, nieuwe inzichten, verrassende koppelingen, een beetje humor én de ontwikkeling van ‘Gezonde High Performance Teams’.
Jeroen Frerichs is bijna 20 jaar actief als trainer van Outing Holland en houdt zich daar en op andere plekken bezig met de ontwikkeling van teams en leiderschap. Hij is 33 jaar werkzaam op het snijvlak van mens en organisatie en ontmoet daarin veel teams waar het ‘ongezond werken’ is. Sinds twee jaar treedt Jeroen op als mental coach voor de DREAM-teams van TU-Delft waar jaarlijks onder hoge druk TOP-prestaties worden geleverd.
1e en 3e ronde: Teamonië; Ga op ondekkingstocht!
@ Hidde van der Maat - Outing Holland
Ben jij op zoek naar een leuke en laagdrempelige manier om te werken aan jouw visie op leiderschap? De werkvorm Teamonië neemt je mee op ontdekkingstocht!
De opdracht(en)
In deze speciaal verkorte variant ga je in duo’ middels een landkaart en GPS op expeditie langs verschillende gebieden. Binnen elk gebied vinden jullie een vraag of opdracht die inspireert. Je bepaalt zelf – eventueel met behulp van hints – welke gebieden je aandacht wil geven. Een kleine greep uit de mogelijke gebieden:
- Baai van Nieuwe mogelijkheden
- Spiegelmeer
- Grote Hoogte
- Epicentrum van besluitvorming
- ‘t Drakennest
De theorie
Teamonië is een werkvorm waarin je op een leuke manier aan de slag gaat met veel verschillende onderdelen van samenwerking. Deze werkvorm is gebaseerd op de 4 dimensies van effectieve teams, beschreven in het boek Tools voor Teams van Jaco van der Schoor en Thijs Rijnbergen.
Hidde van der Maat is outdoor trainer en enthousiasteling bij Outing Holland.
2e ronde: Ingrediënten voor zelforganiserende teams
@ Thijs & Wouter - MiB & OH
Zelforganisatie is geen hogere wiskunde. Thuis organiseer je samen de jaarlijkse buurt BBQ alsof het niks is. Toch zie je veel organisaties worstelen om samenwerken vanuit autonomie en eigenaarschap vorm te geven. Zelforganisatie wordt een doel op zich of van bovenaf opgelegd: Per 1 januari gaan we over! Met alle chaos van dien.
Er is geen blauwdruk voor Zelforganiserende teams. Er zijn wel ingrediënten die helpen om samen succesvol te worden. In deze workshop verkennen we deze ingrediënten.
Thijs Rijnbergen is gespecialiseerd in het ontwikkelen van zelforganiserende teams en organisaties. Hij begeleidt teams en leiders in het vinden van hun weg naar autonomie en eigenaarschap. Hij maakt hierbij gebruik van gezond verstand en tools uit Transactionele Analyse, Holacracy en Sociocratie 3.0. Thijs is teamcoach bij Mensen in Bedrijf en schrijver van Tools voor Teams. Daarnaast is hij is vennoot bij TeamQ.
Wouter Hoogenboom is specialist in ervarend leren. Fietsen leer je niet in een boek. Dat is vallen en opstaan, reflecteren op wat werkt en dat uitbouwen. Dat geldt zeker ook voor zelforganiserend leren werken. Vanuit zijn rol als teamtrainer en met een achtergrond in organisatiepsychologie begeleidt Wouter teams en individuen in hun ontwikkeling en maakt daarbij veel gebruik van ervaringsgerichte opdrachten.
1e ronde: Ademhaling en vitaliteit
@ Maarten van Zwetselaar - LeerCoachen
Hoe kunnen we de vitaliteit van ons team inschatten en zo nodig verbeteren met onze ademhaling?
En bij stressvolle situaties: hoe kunnen we zorgen dat we een team minder stress laten ervaren zodat het welzijn én de productiviteit omhooggaat?
In deze workshop gaan we aan de slag met onze ademhaling. We leren hoe deze ons kan helpen ons fysiek, emotioneel en mentaal beter te voelen. Onze ademhaling heeft een directe link met ons zenuwstelsel en is daarom van groot belang voor vitaliteit binnen organisaties.
Maarten van Zwetselaar is coach, ademcoach, spreker en coachopleider bij LeerCoachen.nl en regelmatig als trainer voor Outing Holland op pad. Hij vindt het geweldig om mensen en groepen inzicht te geven in hun potentieel.
3e ronde: Leiden van een Afstand, Bouwen aan de Toekomst
@ Mark van der Grift - TeamQ
In de snel veranderende wereld van vandaag staan leiders voor een unieke uitdaging: het navigeren en acteren in een wereld waar werk niet langer beperkt is tot de kantooromgeving. Het is de opkomst van hybride werken en het bijbehorende leidinggeven op afstand die ons dwingt om de traditionele ideeën over leiderschap op hun kop te zetten. Een wereld waarin grenzen vervagen en samenwerken virtueel en face-to-face naadloos in elkaar overvloeien.
Stap in deze workshop samen met ons in de spannende, soms grillige wereld van leidinggeven aan hybride teams. Ontdek de geheimen van succesvolle interactie, communicatie die de afstand overbrugt en prestaties die verder gaan dan het kantoor zelf. Deze reis neemt je mee langs de stappen naar modern leiderschap, waar innovatie en aanpassingsvermogen de sleutels tot succes zijn. Laten we samen de toekomst van leiderschap verkennen, waar de wereld ons kantoor is geworden.
Mark van der Grift is organisatiepsycholoog en partner bij TeamQ, maar vooral idolaat van het vertalen van HR-trends naar de werkvloer. Hybride werken en leiderschap kunnen daarin niet ontbreken! Samen op zoek naar het team en de organisatie van de toekomst is waar je hem ’s nachts voor wakker kunt maken.
3e ronde: Eigenaar ben je samen!
@ Jaco & Thomas - Mensen in Bedrijf & Holland INcompany
Eigenaarschap is een veelgehoorde term in organisaties. Het appelleert aan eigen verantwoordelijkheid, ruimte voor professionals en initiatief.
Maar hoe geef je nu vorm aan eigenaarschap. Hoe voorkom je dat er overal initiatieven ontstaan en je door de bomen het bos niet meer ziet. Veelal leidt eigenaarschap niet tot de gewenste uitkomst omdat ofwel er geen sprake is van een duidelijke opdrachtgever, ofwel er geen heldere afstemming is over dat waar de eigenaar eigenaar van is, of denkt te zijn. Samen met één van onze klanten ontwikkelde Thomas en Jaco een model waarin eigenaarschap iets is dat je samen vorm geeft. In onze workshop ervaar je hoe lastig het kan zijn en leer je hoe het wel kan.
Thomas de Vries is eigenaar van Outing Holland en Holland INcompany. Als procesbegeleider en organisatieadviseur begeleidt hij team-, leiderschap- en talentontwikkelprogramma’s. Opdrachten variëren van meerjarige begeleiding van diverse Veiligheidsregio’s, begeleiden van Trainees & Young Talents bij diverse opdrachtgevers, leiderschapsprogramma`s en teamcoaching van diverse teams tot verzorgen van (onderdelen van) opleidingen in crisisbesluitvorming.
Jaco van der Schoor is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van teamontwikkeling. Hij is directeur/eigenaar van Mensen in Bedrijf en TeamQ en richtte samen met Daan V Rookmaaker de School voor Procesbegeleiden op. Hij adviseert en begeleidt managementteams van grote organisaties op het gebied van samenwerking. Jaco schreef (samen met andere auteurs) diverse boeken, waaronder Tools voor teams en Handboek procesbegeleiden voor teamcoaches.
01e ronde: Duik ook eens níet in de onderstroom
@ Jaco - School voor Procesbegeleiding
Binnen teams kan ‘de onderstroom’ een grote rol spelen als er gedoe is. Vaak hebben teamcoaches de neiging om er een flinke duik in te nemen (of wordt je al snel meegezogen in negativiteit, moddergooien en geklaag) en wordt de kans op ‘teamtherapie’ groot. Maar is ‘teamtherapie’ wel goed voor een team? Of zelfs nodig?
In deze workshop ontdek je hoe je in de dynamiek van teams kan interveniëren vanuit het motto: ‘zo oppervlakkig als kan, en zo diepgaand als moet’.
We gaan praktisch aan de slag; vanuit een praktijksitiuatie geven we je een methodisch afwegingskader wanneer en hoe je intervenieert (de driehoek van procesbegeleiden), en concrete handvatten voor met één van de zeven procesinterventies die Daan V. Rookmaaker en Jaco van der Schoor in het Handboek Procesbegeleiden voor Teamcoaches beschrijven. De inzichten en handvatten geven je direct houvast om in je praktijk toe te passen.
Jaco van der Schoor is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van teamontwikkeling. Hij is directeur/eigenaar van Mensen in Bedrijf en TeamQ en richtte samen met Daan V Rookmaaker de School voor Procesbegeleiden op. Hij adviseert en begeleidt managementteams van grote organisaties op het gebied van samenwerking. Jaco schreef (samen met andere auteurs) diverse boeken, waaronder Tools voor teams en Handboek procesbegeleiden voor teamcoaches.