De bunker bij het Zendstation

2e en 3e ronde: Het geheim van Nozema

@ Bart & Remko - Outing Holland

Stap in de wereld van een atoombunker uit de koude oorlog!

Voor elke Dag van de teamontwikkeling gaan we op zoek naar een locatie met een bijzonder verhaal. Dit jaar zijn we terechtgekomen bij het Nozema gebouw. Niet alleen het hoofdgebouw vertelt een bijzonder verhaal over zenden en ontvangen, maar ook één van de bijgebouwen is een unieke plek, namelijk; De bunker! Bart en Remko laten je op deze unieke plek een gloednieuwe werkvorm voor teams ervaren op het snijvlak van de thema’s werken onder druk, communicatie en samenwerking. Krijg een uniek kijkje in de bunker en ervaar onze nieuwste werkvorm!

Over de bunker

Deze enorme bunker is in de aanloop naar de Koude Oorlog aangelegd op het terrein om ingezet te worden als één van de vier noodstudio’s in Nederland welke onder crisis- (opstand) en oorlogsomstandigheden gebruikt zouden kunnen worden. In de bunker was een heuse omroepstudio, versterkerstation en een omroepzender van de middengolf (747 kHz) aanwezig in permanente paraatheid.

De enorme bunker verscholen onder een enorme hoop zand was zo ingericht dat men via de ingang eerst door een ontsmettingsruimte moest gaan voordat de bunker zelf betreden kon worden. De ruimtes waren voorzien van ‘levenssystemen’ waardoor men ook tijdens zware en langdurige omstandigheden gewoon kon functioneren. De bunker kon een ontploffing van een kernwapen van 20 kiloton op een kilometer afstand weerstaan.

Vanaf 1990 is de bunker niet meer in staat van paraatheid. Hoewel de bunker voor het grootste gedeelte is ontmanteld kun je binnen nog altijd een indruk krijgen van hoe het moet zijn (geweest) om de werken en te verblijven in deze bijzondere atoombunker.


 

Remko Sietsma
Remko Sietsma, is oprichter van Outing Holland en houdt zich sinds 1991 bezig met teams en leiders. Hij is gespecialiseerd in het ontwikkelen van ervaringsgerichte werkvormen en -concepten zodanig dat juist de gewenste gedragskundige thema’s in het licht komen te staan. Zo komen professionals doe(l)gericht – letterlijk en figuurlijk – versneld in beweging.

Bart van Dijck
Bart van Dijck is al ruim 15 jaar hoofd facilitaire ondersteuning bij Outing Holland. Hij ontwikkelt, begeleidt en faciliteert de actieve werkvormen. Als schatbewaarder van de werkvormen kent hij welhaast alle professionele haken en ogen die bij de inzet van ervaringsgerichte werkvormen relevant zijn. Hij ontwikkelde voor de locatie van de Dag van de teamontwikkeling een speciale werkvorm in de atoombunker.