Thijs & Wouter

2e ronde: Ingrediënten voor zelforganiserende teams

@ Thijs & Wouter - MiB & OH

Zelforganisatie is geen hogere wiskunde. Thuis organiseer je samen de jaarlijkse buurt BBQ alsof het niks is. Toch zie je veel organisaties worstelen om samenwerken vanuit autonomie en eigenaarschap vorm te geven. Zelforganisatie wordt een doel op zich of van bovenaf opgelegd: Per 1 januari gaan we over! Met alle chaos van dien.

Er is geen blauwdruk voor Zelforganiserende teams. Er zijn wel ingrediënten die helpen om samen succesvol te worden. In deze workshop verkennen we deze ingrediënten.


Thijs Rijnbergen is gespecialiseerd in het ontwikkelen van zelforganiserende teams en organisaties. Hij begeleidt teams en leiders in het vinden van hun weg naar autonomie en eigenaarschap. Hij maakt hierbij gebruik van gezond verstand en tools uit Transactionele Analyse, Holacracy en Sociocratie 3.0. Thijs is teamcoach bij Mensen in Bedrijf en schrijver van Tools voor Teams. Daarnaast is hij is vennoot bij TeamQ.

Wouter Hoogenboom is specialist in ervarend leren. Fietsen leer je niet in een boek. Dat is vallen en opstaan, reflecteren op wat werkt en dat uitbouwen. Dat geldt zeker ook voor zelforganiserend leren werken. Vanuit zijn rol als teamtrainer en met een achtergrond in organisatiepsychologie begeleidt Wouter teams en individuen in hun ontwikkeling en maakt daarbij veel gebruik van ervaringsgerichte opdrachten.